Wszystkie wpisy, których autorem jest asan

Migdał słodki

Zapewne wielu z Was słyszało o kalifornijskich sadach migdałowych na które zwozi się pszczoły z całych „stanów”. Postanowiłem spróbować uprawy tej rośliny w warunkach chłodnej Jury Krakowsko-Częstochowskiej i pomimo że plantacjom z USA raczej nie uda się zagrozić, to satysfakcja z własnego migdała jest całkiem miła.

Póki co owocuje jedna z dwóch posadzonych odmian, ale ta druga miała pierwszy kwiat, więc jestem dobrej myśli.

Sad przydomowy

Znudzeni kilkoma odmianami jabłek i innych owoców dostępnych w sklepach doszliśmy do wniosku że konieczny jest własny sad. Wybór padł na stare i niepopularne w handlu odmiany których kupić się na targu nie da. Poniżej lista tego co udało mi się już posadzić.

Jabłonie:

Akero
Ananas Berżenicki
Anoke
Antonówka
Arkad zimowy
Awol
Awol
Barnak Beauty
Bielasy
Bramley’s Seedling
Bukówka
Cortland Wicki
Cukrówka czerwona
Cukrówka Litewska
Cynamonówka prążkowana
Cytrynówka
Dabinett
Early Geneva
Farmouse
Freedom
Glogierówka
Golden Noble
Grafsztynek czerwony
Grochówka
James Grieve
Julia
Kalwila Fraasa
Kalwila Jesienna Czerwona
Kardynalskie
Kingston Black
Kosztela
Kronselka
Krótkonóżka Królewska
Książe Albrecht Pruski
Major
Malinowa Oberlandzka
Manks Küchenapfel
Muscat Reinette
Novamac
Oliwka Czerwona
Peasgood nonsuch
Piękna z Rept
Reinette d’Angleterre
Reneta Szampańska
Rubin?
Sommerset Redstreak
Spätblühender Taffetapfel
Starking
Strumiłłówka
Szara Reneta
Truskawkowe Nietschnera
Wealthy
Witos
Złota Reneta
Złotka Kwidzyńska
Zorza
Żeleźniak
Żytniówka

Likier kasztanowy.

Likier kasztanowy

Ten świetny trunek może być popijany samodzielnie, albo jako dodatek do białego wytrawnego wina.

Składniki:

  • 0,5L spirytusu rektyfikowanego
  • 0,5L wody
  • 650g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250g surowych kasztanów, poćwiartowanych razem z łupiną.
  • 250g gotowanych i lekko podopiecznych kasztanów, obranych z łupiny.
  • 500g kwaśnych i aromatycznych jabłek.

Kasztany nacinamy i gotujemy ok 30-40min,nastepnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na okolo 15min. Po tym czasie powinny być lekko przyrumienione i chrupiące. Obieramy łupiny i tniemy na ćwiartki lub drobniej.

Drugą cześć kasztanów dzielimy na ćwiartki bez obierania (warto ciąć po jednym gdyż często kasztany mają mięsną wkładkę lub jakiegoś grzyba psującego smak).

440g cukru rozpuszczamy w wodzie, jeśli gorącej to czekamy aż ostygnie. Dodajemy pokrojoną wanilie, kasztany i szczelnie zamknięte stawiamy w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Wstrząsając codziennie.

Po pięciu tygodniach należy odcedzić kasztany, dodać jabłka pokrojone w plastry razem ze skórką i gniazdami nasiennymi oraz pozostałe 250g cukru. I odstawić na miesiąc co jakiś czas wstrząsając.

Odcedzić, zdekantować i cieszyć się smacznym likierem.

Aby trochę skrócić czas produkcji można zamiast dodawania jabłka użyć calvadosu (w normalnych krajach domowego, w Polsce niestety kupnego) odpowiednio modyfikując proporcje wody i alkoholu w zależności od mocy calvadosu.

Nalewka miodowa przepis od Kol. komark1 z forum Pasieki Ambrozja

PRZEPIS NA NALEWKĘ tzw „MIODUNKĘ”- 1 l spirytusu- 1 l mleko 3,5% koniecznie UHT nie może być prosto od krowy!- 1 l miodu- 3-4 cytrynyWYKONANIEMiód zagotować, po zagotowaniu na powierzchni powstanie tzw. szumowina , szumowinę zebrać po czym miód wraz z mlekiem i spirytusem połączyć w naczyniu np. słoju cytryny w zależności od ilości cytryn jeżeli trzy to dwie obieramy ze skórki a jedną myjemy i wraz ze skórką drobno kroimy i dodajemy do słoja. Wszystko to dokładnie wymieszać i pozostawić na sześć tygodni. Nie zrażać się wyglądem!. Po sześciu tygodniach przecedzić ja cedzę przez ręcznik papierowy trwa to bardzo długo nawet jeden dzień ale za to nalewka jest krystaliczna. Po odcedzeniu nadaje się do degustacji.Można dodać na początkudo całego uzyskanego płynu jedną lub dwie saszetki lub gałązki świeżej mięty to zgodnie z upodobaniem.

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Nalewka miodowa.

Szkarłatka Chińska

 

Szkarłatkę kupił któryś z domowników i zapomniał jak się nazywa.  Dzięki uprzejmości użytkownika DarekRz z forumogrodnicze.info udało się ją zidentyfikować.

Roślina całkiem ładna, ozdobna z kwiatów, liści i owoców. Te ostatnie są zjadane przez ptaki.

W Krakowie kwitnie z końcem maja, owoce dojrzewają w sierpniu do początku września.

szkarłatka chińskaszkarłatka chińskaszkarłatka chińska

Aroniak – król wśród trójniaków. Przepis od Kol. Cynig

Ja to robię z takich składników:

miód wielokwiatowy lipcowy – z domieszką spadzi liściastej około 8 litrów

  • 4 litry soku z aronii lub malin pozyskany z owoców na sokowniku parowym
  • woda – 12 litrów 
  • Pożywka ACTIVIT – około 10g
  • pożywka DAF – około 10g
  • Drożdże BAYANUS G-995, około 25g

składniki mieszane w temperaturze roztworu około 32 stopnie. Fermentator stoi w pomieszczeniu o temperaturze 21 stopni.pomiar zawartości cukru na starcie – 33 Blg

http://cynig.blogspot.com/

Krupnik Wyborowy

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45.

• 500 g miodu pszczelego,

• 500 ml spirytusu o mocy 95,

• 5-10 ml zaprawy korzennej,

• 1 łyżeczka soku z cytryny,

• 200 ml wody.

Zaprawa korzenna:

• 3 g cynamonu,

• 1 g goździków,

• 3 g imbiru,

• 2 g gałki muszkatołowej,

• 1 laska wanilii (4 g),

• 150 ml spirytusu o mocy 60.

1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż.

2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.

3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.

4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.

5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.

6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Nalewka miodowa.

MIODÓWKA

Chciałbym tu polecić sprawdzony przepis na miodówkę:

Składniki:

1 litr spirytusu,

1 szklanka miodu,

1 szklanka rumu,

2 szklanki wody,

4 duże łyżki zmielonej czarnej kawy,

suszona skórka z połowy pomarańczy,

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej.

Miód rumienimy lekko w rondlu a następnie dodajemy szklankę wody i zagotowujemy wraz z kawałkami skórki pomarańczowej.

Kawę wraz z gałką muszkatołową zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy kilka minut. Odcedzoną kawę wlewamy do roztworu miodu i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy ze spirytusem i rumem.

Tak przygotowaną miodówkę wlewamy do butelek i zostawiamy na 4 tygodnie.

Po tym okresie zlewamy ją znad powstałego osadu a sam osad filtrujemy.

Potem zostawiamy jeszcze na tydzień.

za pomocą :: MODR ::.

Sezon na roje 2014 uważam za otwarty ;)

14 maja zadzwonił do mnie właściciel sadu, że na śliwce wisi uwiązana rójka. Było zimno, siąpił deszcz. Prawdopodobnie uwiązała się tam dzień wcześniej, przy chwilowym rozpogodzeniu.

Na szczęście była nisko, więc jej zdjęcie nie stanowiło żadnego problemu. Jeszcze tego samego dnia osadziłem ją w ulu, a dwa dni później odymiłem przeciwko warrozie i dałem 1,5L syropu 1:1 bo rozpogodzenie zapowiadali dopiero dwa dni później.

roj-2014-05-14-16-14-12

Zdjęcie 1 z 5

 

Ambrozol

Skład:1 litr wody najlepiej destylowanej

1 kilogram cukru

85-91g  kwasu szczawiowego

100ml alkoholu 50-90%np. Weingeist-bimber z owoców

10g kwasu cytrynowego

1g= 50 kropli Olejku eterycznego. Olejek eteryczny Wintergrünöl jest to olejek eteryczny otrzymywany z zimozielonego krzewu Gaultheria procumbens

AMBROZOL II

1 litr wody najlepiej destylowanej1 kilogram cukru

85-91g kwasu szczawiowego

100ml alkoholu 50-90% np. mixtura propolisowa.

10g kwasu cytrynowego

25 kropli olejku Eukaliptusowego

25 kropli Olejku Tymiankowego

25 kropli olejku Anyżowego

Przepis na Ambrozol Bez dodatku olejku Wintergrünöl

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Jak walczyć z warozą wiosną ?.