Likier kasztanowy
Ten świetny trunek może być popijany samodzielnie, albo jako dodatek do białego wytrawnego wina.
Składniki:
- 0,5L spirytusu rektyfikowanego
- 0,5L wody
- 650g cukru
- 1 laska wanilii
- 250g surowych kasztanów, poćwiartowanych razem z łupiną.
- 250g gotowanych i lekko podopiecznych kasztanów, obranych z łupiny.
- 500g kwaśnych i aromatycznych jabłek.
Kasztany nacinamy i gotujemy ok 30-40min,nastepnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na okolo 15min. Po tym czasie powinny być lekko przyrumienione i chrupiące. Obieramy łupiny i tniemy na ćwiartki lub drobniej.
Drugą cześć kasztanów dzielimy na ćwiartki bez obierania (warto ciąć po jednym gdyż często kasztany mają mięsną wkładkę lub jakiegoś grzyba psującego smak).
440g cukru rozpuszczamy w wodzie, jeśli gorącej to czekamy aż ostygnie. Dodajemy pokrojoną wanilie, kasztany i szczelnie zamknięte stawiamy w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Wstrząsając codziennie.
Po pięciu tygodniach należy odcedzić kasztany, dodać jabłka pokrojone w plastry razem ze skórką i gniazdami nasiennymi oraz pozostałe 250g cukru. I odstawić na miesiąc co jakiś czas wstrząsając.
Odcedzić, zdekantować i cieszyć się smacznym likierem.
Aby trochę skrócić czas produkcji można zamiast dodawania jabłka użyć calvadosu (w normalnych krajach domowego, w Polsce niestety kupnego) odpowiednio modyfikując proporcje wody i alkoholu w zależności od mocy calvadosu.