PRZEPIS NA NALEWKĘ tzw „MIODUNKĘ”- 1 l spirytusu- 1 l mleko 3,5% koniecznie UHT nie może być prosto od krowy!- 1 l miodu- 3-4 cytrynyWYKONANIEMiód zagotować, po zagotowaniu na powierzchni powstanie tzw. szumowina , szumowinę zebrać po czym miód wraz z mlekiem i spirytusem połączyć w naczyniu np. słoju cytryny w zależności od ilości cytryn jeżeli trzy to dwie obieramy ze skórki a jedną myjemy i wraz ze skórką drobno kroimy i dodajemy do słoja. Wszystko to dokładnie wymieszać i pozostawić na sześć tygodni. Nie zrażać się wyglądem!. Po sześciu tygodniach przecedzić ja cedzę przez ręcznik papierowy trwa to bardzo długo nawet jeden dzień ale za to nalewka jest krystaliczna. Po odcedzeniu nadaje się do degustacji.Można dodać na początkudo całego uzyskanego płynu jedną lub dwie saszetki lub gałązki świeżej mięty to zgodnie z upodobaniem.
za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Nalewka miodowa.